Harmonikus pihenés éjszaka? Lássuk, mit nem ajánlunk!

Az éjszakai nyugovó kifejezésben benne rejlik: az alvás optimális esetben nyugodt, háborítatlan, nem zavarja meg sem külső, sem belső tényező. Sokat tehetünk azért, hogy pihenésünk kielégítő legyen, hiszen az alvással pihenjük ki fáradalmainkat, és készítjük fel testileg, szellemileg önmagunkat a következő napra.

Semmiképpen se önts olajat a tűzre, hiszen éjszaka nem lobogni kell, mint a máglya, hanem szunnyadni, mint a parázs!

Mit értek olaj alatt?

Közvetlenül pihenés előtt tartózkodj olyan filmektől, könyvektől, melyek felzaklathatnak. Nem biztos, hogy éjszaka harcolni szeretnél, még akkor sem, ha olyan jóképű pasival az oldaladon viaskodsz, mint például Brad Pitt.

Ne igyál kávét, fekete teát, és a bő folyadék sem ajánlott, kivéve, ha nem szeretnél egész éjjel a WC-re járni. Az alkoholos italoknak az esti buliban van helye és ideje – próbáld hígítani, illetve ropogtass ezt-azt közben.

A lefekvés előtti időszak nem arra való, hogy nyomasztó, nagy fejtörést igénylő, fajsúlyos problémákat oldjatok meg! Ne este kilenckor hívd össze a családi kupaktanácsot – kivéve, ha sürgős a dolog.

Köztudott, tele hassal nem javasolt úszni – azt is mindenki tudja, hogy a körömpörkölt nem való este gyomorba, ahogyan erős, fűszeres ételek sem. Egyáltalán: az esti nehéz vacsora tabu, ha szépeket szeretnél álmodni.

Ne késő este állj neki az életmódváltásnak – ráér az a torna holnap is, de akkor ne odázd tovább! A vérkeringést serkentő váltott vizes zuhany sem lefekvés elé való – ellazulni eszményi a langymeleg víz.

Ne feküdj le haraggal! A düh, békétlenség nem csak rossz tanácsadó, hanem olyan, mint a mesében a borsószem, kontra királykisasszony páros – észre sem veszed, de nem hagy nyugodni.

Az esti rock-koncert, színház, mozi után adj időt magadnak! Legyen némi margó az esti tevékenység, és a lefekvés között, hogy fel tudd dolgozni az élményt, és az érzékeid meg tudjanak nyugodni.

Tisztában vagyok vele, hogy az elektromos kütyük nélkülözhetetlenek, de hidd el: egészségesebb, örömtelibb, ha kedvesed, és gyógynövényes párnád a hálótársad, mint a telefon, tablet és egyéb izék.

Végül egy aprócska, de remek tipp a tökéletes alvásért:

Bármilyen nehéz nap van mögötted, ha már az ágyban vagy, mosolyogj (legalább) egyet. Teheted ezt a sötétség jótékony leple alatt, hogy ne kelljen magyarázkodnod, de szerencsésebb, ha megtanítod ezt a módszert a szeretteidnek is. Mire jó ez? Mosolyogni csak örömünkben szoktunk – az agyunk tudja ezt. A mosollyal elindítunk egy folyamatot, melynek a végeredményeképpen örömhormonok árasztanak el bennünket – teljes békességben várjuk Álommanót.

Szép álmokat kívánunk!