Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

Mi mindenre jó a levendula?

2017. 06. 21. 16:30:00

Gyönyörű látványt nyújt a virágba borult levendulamező, mely illatával mámorba ejti a rovarok hadát és sok levendulaimádót kis kosárkával karján szüretre hív. Elérkezett az idő, hogy a levendula virágait begyűjtsük, leszárítsuk és elrejtsük a szekrényben, hogy távol tartsa a molyokat. Vajon ismeritek a levendula többi felhasználási módját?

Rengeteg rajongója van a levendulának, olyannyira, hogy fesztivált is rendeznek neki. Talán hazánkban a legismertebb a Tihanyi levendulafesztivál, ami hétfőn vette kezdetét és egy héten át tart. Így nyár derekán sokan felkerekednek a Balaton egyik legszebb városába, hogy hódoljanak a lila virágú, jellegzetes illatú és sokoldalú növénynek. Ilyenkor minden a levenduláról szól, és ez a növény meg is érdemli a maga ünnepét, hiszen sokféleképpen hasznosítható, élvezhető. Vegyük is sorra.

Mint már említettük, a leggyakrabban a ruhásszekrénybe kerül egy kis levendula zsák, hogy távol tartsa a ruhákra lyukakat rágó molyokat. Szívesen befészkelik magukat a molyok az éléskamrába is, szeretik a magas páratartalmat és a nehezen tisztítható helyeket. Elbújnak a résekben, a csomagolt élelmiszer hajtásai alatt. Akár egy csomag liszt vásárlása során is hazahozhatunk molyokat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A gyakori szellőztetés nem kedvez a molyoknak, de elővigyázatosságból berakhatunk egy csokor levendulát a spájzba, mert a levendula erős illata elűzi az élelmiszermolyokat is..

A levendulának fertőtlenítő hatása is van, így találkozhatunk olyan minőségi tisztítószerekkel, melynek alkotóeleme a levendula. Manapság számtalan tisztítószerre ráírják, hogy levendula illatú, de ne tévesszen ez meg minket. Minőségi tisztítószereket kell választanunk, mert abban kellő mennyiségű levendulakivonat van, azaz valóban felveszi a harcot a baktériumokkal.

Manapság egyre hódit a levendula a gasztronómiában is. A híres provence-i fűszerkeverék egyik alkotóeleme, mellyel húsokat, ragukat és zöldségeket ízesítenek. Felkapott cukrászdákban levendulás fagyira bukkanhatunk, sok kézműves lekvárt is ízesítenek vele, süteményeket és csokikat is olykor megbolondítanak egy csipet levendulával.

A növény illata nagyon jellegzetes, lehetetlen összetéveszteni mással. A belőle felszabaduló illóolajok nyugtató hatással bírnak, így ellazítanak, oldják a feszültséget és jókat tudunk aludni tőle. Nem véletlenül alkotóeleme a Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnáknak sem. Még egy tulajdonságát érdemes megemlíteni, a poratka számára sem megfelelő közeg egy levenulával is töltött párna. A Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák tehát poratka allergia esetén is biztonságosan használhatóak és békés álmokat hozhatnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövények