Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

A varázslatos illóolajok

Vannak … friss szagok,
oboa-édesek, zöldek, mint a szavannák,
- s mások, győzelmesek, romlottak, gazdagok,

melyek a végtelen kapuit nyitogatják,
mint az ámbra, mosusz, tömjén és benzoé:
test s lélek mámora zeng bennük ég felé.

(Részlet Baudelaire Kapcsolatok című verséből)
 

Illóolaj… Mondjuk ki! Ugye, micsoda festői íve van a szónak? Mint ahogy a kamillaszirom hullik…

Csodálatos teremtmények a növények! Legyenek szárazföldi, avagy vízinövények – rendkívüli képességekkel rendelkeznek, szuperhősök. Ki ne tudná, hogy oxigént termelnek, nélkülözhetetlen táplálék- és vitaminforrások? Szemet gyönyörködtetően szépek, még a legegyszerűbb fűszálacskának is megvan a maga bája. Puhák vagy érdesek, színpompásak vagy szerényebbek – ha nincs virágkoronájuk, akkor is hosszú percekre beléjük lehet feledkezni.

Földünk flórája hihetetlenül gazdag!

Szerencsések vagyunk, hiszen számtalan célra használjuk fel, aknázzuk ki kincseiket, például az illóolajat. Az illóolajjal hozzájutunk mindahhoz az esszenciához, melyet a növény élete során magához vett a földből, vízből, levegőből, fényből majd eggyé vált vele – ezt fordítjuk javunkra, érezzük és élvezzük hatásait.

Hogyan tehetjük magunkévá a szubsztanciát?

Belélegzéssel, szaglással – az orrüreg nyálkahártyáján keresztül.

Beszívjuk az illatot – az illatmolekulák eljutnak a filmszerű nyákkal borította szaglóhámig – oldódnak – ingert keltenek a szaglóhám sejtjeinek szaglópálcáiban – a pálca túlfelén az ingerület áttevődik – a szaglóidegen keresztül eljut a szaglóközpontba-kéregbe – rendszereződik, értelmeződik, hat.

Egyes sérülések, hormonális hatások megváltoztathatják a szaglás élességét – érzékenyebbé illetve érzéketlenebbé válik a kéreg. Sőt, a hám/szaginger egy idő után „elfárad”, már nem érezzük adott szagot, illatot. Ez az adottság roppant jól jön, ha valami rettentően kellemetlen szaggal kerülünk egy légtérbe.

A varázslatos illóolajok

A növény hatóanyaga bejuttatható bőrön keresztül is – fürdő, masszázs –, a hajszálerek sebes patakokként juttatják el a célig, az agyunkig, ahol megkapva a megfelelő válaszreakciót, 20-60 perc múlva élvezhetjük is a hatást.

Inkább a franciákra jellemző hogy a száj nyálkahártyáján, illetve a béltraktuson keresztül felszívódó terápiát alkalmaznak – ennek is van létjogosultsága.

Ha fáj a fejünk, senkinek nem ajánlott otthon ráhúzni az izsópos fiolára, és a levendula-kivonatba se nyaljunk bele ha idegesek vagyunk. Töményen irritálhat, marhat, árthat, mérgezhet ha nagy töménységű – viszont rágcsálhatunk magából a virágból pár szirmocskát.

Alvászavar, stressz esetén a legkézenfekvőbb megoldás, ha gyógynövénypárnát használunk. Tízféle gyógynövényből áll össze az a töltelék, melynek illóolajai hatékonyan, egymást támogatva fognak össze, hogy ne legyen kín az elalvás, és békés legyen az átalvás.

Hátrább az illóolajakkal!

Vannak esetek, helyzetek, melyekben nem ildomos:

  • Várandós nők számára az első trimeszterben (a 12. hétig) az illóolajak terápiás céllal történő alkalmazása nem ajánlott!
    Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szagolgathatnának meg egy-egy levendulacsokrot, mezei zsálya szálat, borsmenta bokrétát. Nyugodtan alhatnak gyógynövényes párnán, hiszen babát várva nem ritka az alvászavar, és a gyógynövényes párna támasz lehet alvásproblémák esetén.
  • A két éves kor alatti csemeték kerüljék a mentát, és ne inhaláljanak mentát tartalmazó illóolajjal!
Forrás: tudatosvasarlo.hu | airmid.hu | sulinet.hu | wikipedia | egeszsegkalauz.hu
 
Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövények