Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

Grönland kontra trópusok – hálószoba-hőháború?

A téli hálószoba ideális hőmérséklete, flóra, fauna, pára…

Mi a jó párkapcsolat egyik alappillére? Lehet, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de ha a párok egyáltalán nem hasonlítanak ebben-abban, előbb-utóbb mindenből harc lesz…

Nem, nem tévedtél el, Kedves Olvasó, ez továbbra is a Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák magazinja. Nincs szándékunkban párkapcsolati tanácsokat adni, hiszen a gyógynövényes párna nem szívbajokra, hanem alvászavarokra kínál illatos és természetes altatót.

Grönland kontra trópusok – hálószoba-hőháború?

Úúú, micsoda perpatvar kerekedhet abból, ha a párok egyike hideg szobában szeret aludni, ahol megfagy a pók a sarokban, másikuk trópusi hőséget kívánna a hálószobában! Általában minden áldott (vagy áldatlan) éjszakánkat együtt töltjük, sőt, zömmel itt töltjük a legtöbb közös időt, nagyon nem mindegy, kinek mi az ideális. Kezdve az ággyal, ágyneművel, az ágy elhelyezésével, ki alszik jobb, illetve bal oldalon, satöbbisatöbbisat…

Ha pihentető éjszakát szeretnénk, be kell lőni azt a hálóhőmérsékletet, ami mindenkinek jó. Nyáron nincs mit tenni, kivéve, ha van légkondi, de a fűtésszezon időszakában van miről beszélni.

(kép forrása: AvidlyAbide | Flikr)

Páratartalom – csepeg a plafon?

A párás szobát relatíve melegebbnek érezzük. A túl magas páratartalom fullasztó, ráadásul imádják a penészgombák! A (nemes)penész borospincébe, sajtra, szalámira való, nem tartozik a hálószoba normálflórájába. A túl száraz levegő viszont kiszáríthatja a nyálkahártyáinkat, márpedig a nyálkának védő szerepe van a baktériumokkal és vírusokkal szemben – nem véletlenül lett ”kitalálva”. Optimális, ha a felnőttek 40-60, a kicsik 60-70 százalékos páratartalmú helyiségben várnak Álommanóra.

Poratka-szezon – a fűtés bekavar

Bizony-bizony. A fűtőtest alaposan felkeveri a levegőt, a poratkák vígan hancúroznak a légtérben. Ez még nem lenne gond, de így a székletük is jobban szóródik – ez az allergiásoknak nem jó hír, hiszen fokozódik az allergén-aktivitás.

Némi tudomány  

Mielőtt vízszintesbe helyezed magad, a szervezeted felkészül a „hibernációra” – kissé lehűl. Ergo: hűvösebb környezetben könnyebben alszol el. Viszont nem érdemes a „ha már lúd, legyen kövér” szólásból kiindulva jégveremben aludni, mert a túl hideg sem jó, megzavarhatja a mélyalvást, a REM fázist. Márpedig REM nélkül nem alvás az alvás…
(Kéretik itt nem a R.E.M. rockegyüttesre asszociálni!)

Vedd lejjebb a fűtést, ha a radiátoron megsülne a tojás: biztos lehetsz abban, hogy ez árt nektek. Lehet, szeretsz pőrén a takarón feküdni télen is, de a meleg bezavar, megnő a mikroébredések száma, másnap enervált, kedvetlen, meglassult leszel – akárcsak a nyári hőséggazdag éjjelek után. Még hangsúlyosabb ez hőhullámmal küzdő nők esetében, hisz számukra a menopauza kész hőhullámvasút, és ez a kíméletlen (hormonális okok miatti) hőhullám éjszaka is beizzítja a szervezetet!

A túl meleg hálószoba a csecsemők hőháztartására is kedvezőtlenül hat. Meg kell találni azt a hőmérsékletet, ruházatot, melyben a baba jól érzi magát, nem fázik, nem izzad meg.

A hálószoba hőmérséklete – kiegyezés

Szóval ne legyen túl hűvös, sem túl meleg, sem túl párás, sem száraz. A szakemberek azt javallják, aludjunk 16-19 C° közötti tartományok egyikén, és a szobák közti hőmérsékletkülönbség ne legyen több 1-2 foknál.

A fázósak vegyenek pizsit, zoknit, bár egyes tanulmányok szerint egészségesebb, ha mezítelenül alszunk…
Nem könnyű... Határozottan határozatlanok vagyunk? Nem csoda!

Mindenesetre, ha szeretnénk elkerülni az alvászavar és a válás galád rémét is, forraljunk némi bort, üljünk össze, és kössünk kompromisszumot. Ha máshogy nem megy, aludjunk külön hálóban.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyógynövénnyel töltött gyógynövénypárna az alvászavarok enyhítésére is való! Ráadásul messziről elkerülik a poratkák!

Békés együttalvást!

Források: index.hu/tudomany | wikipedia.org | femina.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek