Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

Pistike és a homokpite – hurrá, iskolakezdés?!

2018. 08. 16. 16:32:53

Sokunk rémálma az iskolakezdés. Nem csoda, hiszen teljesen új, korántsem mindig „húdeklassz” élmények várnak a kisiskolásra és szüleikre. Iskolába járni megkerülhetetlen, de ha nem siklik ki rögtön az első nekilódulásnál a szerelvény, szaladni fog az a mozdony!

Hogyan ronthatjuk el rögtön az elején

Nem mondok újat. Az ifjoncok denevéreket megszégyenítő módon rögtön megérzik radarjaikkal, ha szorongunk. Mi történik? Ha eddig eszük ágában sem volt nyugtalankodni, majd most fognak! Ez visszahat ránk (egy vérből valók vagyunk, naná), és íme, el is indult a körforgás.  Bármennyire nehezünkre esik, engedjük el a félelmeinket, tekintsünk totál optimistán a jövőbe! A gyerek okos, még ha kicsit kajla is, majd beszokik! Muszáj neki.
Tegyünk meg mindent, hogy érzelmileg stabil háttérből induljon reggelente, és oda is érkezzen.

Gyakran zeng az ováció, amikor elsős lesz a gyerek! Hányszor halljuk, hogy a szülök, rokonok, ismerősök túlzásba esve lelkesednek, mert a bébi „kijárta” az ovit, és beül az iskolapadba. Szép-szép, és érthető, hiszen így akarják oldani a vélt, vagy valós feszültségeket a csemetében. Valóban, a sulival kinyílik egy egészen más világ. De nem érdemes túllihegni, mert a gyerek nem hülye, simán gyanút fog, és ez csak katalizálja az esetleges lappangó szorongást. Persze, bagatellizálni sem érdemes, mert az iskola azért többről szól, minthogy a játszótéren Pistike kislapáttal szétverte a homokpitét.

Miért nehéz a kisiskolásnak?

  • Mert hirtelen RENGETEG VÁLTOZÁSSAL kell szembenézni, és ennek még örülni is illik…
  • Mert szeptembertől mindig KORÁN KELL KELNI.
  • Mert MUSZÁJ szokatlanul hosszú ideig (lásd tanóra) NYUGTON MARADNI.
    Sem rettentően érdekes dolgok esetében („odas! pók mászik a falon”), sem alapos indokokkal megtámogatva („unalmas az óra, megyek hintázni”) sem pattanhatnak csak úgy fel a helyükről. 
  • Mindig KELL csinálni valamit, az is LE VAN FEKTETVE, HOGYAN, és az ELVÁRÁSOK egyre csak GYARAPODNAK.
  • Szokatlan, ismeretlen FIZIKAI ÉS PSZICHÉS MEGTERHELÉS éri őket – „szépen” ülés, nehéz iskolatáska.
  • Számtalan, teljesen idegen helyzethez, emberhez kell ALKALMAZKODNI.

A család ereje – nem csak a gyerek kezdi az iskolát

Az ideális családban a lurkóval együtt anya és apa is iskolás lesz. Manapság nehéz mindkét szülőnek felvenni a ritmust, azaz foglalkozni a gyerek lelkecskéjével, meghallgatni, átbeszélni a napi eseményeket, leülni vele játszani, vagy bicajozni, futkosni vele a szabadban. A lényeg: valaki mindig legyen, aki támogatja. Anya, apa, nagymama, nagypapa, testvér.

Baj van?

Ha a kisiskolásnak gyakran fáj a pocakja, szorong, alvásproblémái vannak, esetleg be is pisil, és ez túlmutat egy átmeneti időintervallumon, keressünk fel szakembert!

A legfontosabb: a szeretet nem a teljesítménytől függ!

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek