Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

Október, én így szeretlek – óraátállítás, telihold: tuti alvászavar?!

2018. 10. 04. 18:37:06

Nem elég a rosszalvóknak októberben a szokásos telihold-nyűg, kaptak habot is a tortára, az óraátállítást. Az biztos, hogy a mi Holdunk nem sajtból van, de az is egyértelmű, hogy akad, akinek a belső ciklusát úgy megkavarja a telihold, hogy hullámosra gyűri a lepedőt; egész éjjel forgolódik, ezerszer megébred, éberen, felületesen alszik, akár a nyúl. A többiek fülök botját sem mozgatják: alszanak, mint a tej.

Nyári időszámítás, téli időszámítás, óraátállítás: brrr…

És igen, itt a fránya óraátállítás is, mintha nem lenne elég a havonkénti telihold… Soha, senkitől nem hallottam: „hú de jó, hét végén óraátállítás!”. Sokan örülünk a plusz egy óra alvásnak, már ha jó alvók vagyunk, de ritka az, akit nem zavar meg az óraátállítási mizéria. Ha pedig az insomnia (alvászavar) „megszokott”, és napi szinten készít ki bennünket, az egy plusz óra inkább átok, mint áldás. Az átállás különösen megviseli az időseket, a csecsemőket és a gyerekeket. A szervezet eltérően reagál, általában 4-14 nap szükséges, hogy akklimatizálódjon.

Telihold, vérfarkasok, gyerekek

Az idei októberi telihold a holdnaptár szerint 24-ére fog esni. A vérfarkasok éppen csak elhullajtják szőreiket, már nyakunkon is az október 28-i vasárnap, hajnal, a nyári időszámítás vége – a téli időszámítás kezdete.  

Sokan úgy vélik, a teliholddal magyarázott alvászavar vihar egy lavór vízben. Valaki mindig van, aki bizonyít, aztán másvalaki cáfol. Tény: a cirkalunáris ritmus létezik, a hormonok is léteznek, egyes tengeri élőlények szaporodási ciklusa a mai napig a Holdhoz köthető. Ez persze nem vigasztalja azokat, akik az alvászavar okán esténként nehezen alszanak el, az átalvásuk pocsék, úgy ébrednek reggel, majd egész nap úgy érzik magukat a kialvatlanság miatt, mint akin átgurult a… Hold.

És itt vannak a csemetéink, akik hiperérzékeny radarral mérik be a legkisebb változást is. Nem csoda, hiszen számukra az állandóság a biztonság alapja – ez vonatkozik a napirendre, szinte percre pontosan. Márpedig az óraátállítás esetében nem percekről van szó! Borul a bioritmus, kiborul a bili…
A gyerek nyűgös, mi sem vagyunk toppon… Mit tehetünk, hogy lazábban vészeljük át ezt az időszakot? Korábbi magazincikkünkben írtuk, mi nem ajánlott lefekvés előtt.

Bújós-gubózós lassú esték

Egy meleg lábfürdő, langyos fürdő, egy könnyű esti romantikus film (nem közvetlenül fekvés előtt!), egy csésze gyógynövényes tea, laza, összebújós, hátsimis traccsparti a családdal. A különböző relaxációs technikák is segíthetnek, de legjobb, ha elengedjük a „muszájaludni” érzést.

Óraátállítás – telihold – bükki gyógynövényes párna!?

Így van! Ha nálatok már családtag a gyógynövényes alvópárna, tudjátok, miért ajánlom. Az alvászavar hatékony, természetes, jóillatú, kényelmes és egészséges ellensége a bükkszentkereszti gyógynövényes párna! Nem csak felnőtteknek!

Ütött az óra? Akkor jó éjszakát, szép álmokat! A vérfarkasok tutuljanak csak a Holdra, mi aludni fogunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: párnák tippek