Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Ok
Termékek Menü

Új év, új fogadalmak – te már tudod, mit fogsz márciusra abbahagyni?

Már legalább egy (vagy két) napja teljes elánnal nekiláttunk az idei színes szélesvásznú fogadalmainknak eleget tenni, hogy február végére megtörjön a lendület, és már csak ímmel-ámmal, mintha… Bizony, a „színes szélesvászon” megszürkül, kifakul. Az óév, a szilveszter és az újév tagadhatatlanul az Igazán Zseniális és Inspiratív Fogadalmak Időszaka. De miért nem sikerül???

A Bölcsek Köve

Hogy jön ide az ultima materia? A cikk vége felé megtalálod, mi az én „bölcskövem”. Persze nagyon örülnék, ha a közbeeső szöveget is elolvasnád, hiszen ki tudja: lehet, már ott találsz magadnak egy darab „okos-kavicsocskát”… ;)

Több oka van annak, hogy a szépen kidolgozott terveink dugába dőlnek

Idő, te csalfa…

A kudarc melegágya többek közt az, hogy nem szánunk elég időt a megvalósításukra. Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom például, hogy lefogyunk. Igen ám, de a hatékony fogyókúra komplex dolog, nem elég hozzá két hét, és valószínűleg le kell cserélni hozzá egy egész garnitúrányi életmódot!
(És kukázni kell a dugicsokikat, illetve az egyéb önámító, önmagunkat felmentő, kreatívabbnál kreatívabb magyarázatokat. ;) )

Álmodj nagyot, de ne feledd: a Földön kell megvalósítanod!

A másik oka a bedőlő fogadalmaknak, hogy irreális kívánságokat ötlünk ki. Nem célszerű világkörüli útra gyűjteni azoknak, akiknek a fizetése ezt (tutira) nem engedi meg.
A maratont sem célszerű betervezni, ha három hónapunk van felkészülni, és életünkben nem kocogtunk 100 méternél többet.

A dohányzásról való leszokás is örök sláger. Tapasztalataim szerint ez az elhatározás dől be leggyorsabban. A dohányzás komoly függőség. Senkinek nem új, hogy elképesztő testi és lelki kötődést okoz – maga az ördög… A nikotinisták általában átteszik január másodikára az első nemdohányzó napot, ezzel rögtön halogatva. Márpedig nem csak az okoskodás, a halogatás is a tett gyilkosa…

Légy stratéga, csináld okosan!

Újévi fogadalmainkat ne a pillanat hevében ötöljük ki! Tervezz tudatosan! Gondold át, mi valósítható meg, és mi nem.

Készíts ütemtervet!

Készülj fel, hogy időnként megbotlasz, illetve tarts „csaló napokat”, ha a fogadalom „természete” megengedi (például fogyókúránál), de ne vidd túlzásba: ezt is határozd meg előre! Te irányítsd magad, és ne a folyamat téged! Ez utóbbi nem vonatkozik a dohányosokra és az alkoholistákra: ott zéró a tolerancia!

Tudj magadnak megbocsájtani, és ne várd meg a következő hetet, hónapot, évet a folytatással: folytasd AZONNAL!

Segítséget kérni nem a gyengeség jele. Gondoljunk csak bele: egyetlen olimpiai bajnokunk sem nyert volna, ha nincs egy edző, aki irányítja, nógatja, inspirálja. Ők természetesnek veszik, hogy segítik őket. A végeredmény a lényeg!

Minél több ígéretet halmoztunk fel a listára, annál gyorsabban fogy a sor, és általában márciusra csalódottan gyűrjük össze a papírt, vagy nyomjuk meg a szépen kidolgozott excel-tábla fájlja fölött a deletét – minden marad a régiben.

Most jön a lényeg! A Bölcsek Köve a pihentető alvás!

A jó alvás, a pihentető alvás az alfája mindennek. A kialvatlanság pedig a sírja…

Minden élőlénynek szüksége van pihenésre, alvásra. Az alvás, vagy a nemalvás kulcsponti kérdés! Elképesztően sok mindenre van hatással, ha nem tudod magad kipihenni. Egy dolog, hogy rottyon vagy egész nap, nem tudsz koncentrálni, egy gyufaszálat sem tudsz keresztbe tenni – akkor hogyan tudnál eleget tenni a fogadalmaidnak? Nem elég, hogy nincs energiád, a motivációd, kedved is odavan. Ráadásul folyamatosan sóvárogsz, „vígaszra” vágysz, ez a vigasz általában nasi, punnyadás, szundika, „majdholnapfolytatom”…
Tudtad? Az alvászavar és a kövérség összefügg, bizony!

Egyedül nem megy?

Kérj segítséget! Ha a stressz, a nátha a legfőbb oka, hogy nem tudsz elaludni és/vagy átaludni, ettől kialvatlan vagy, keress megoldást. Ne kemikáliát! Tessék a természetet segítségül hívni. Ha nem tudod, mitől kínoz az insomnia, olvass, informálódj, keresd meg az okát! Gyakran egy apróságon múlik a harmonikus pihenés!

Használj gyógynövényes alvópárnát – a természet ajándékait, csokorba, illetve párnába töltve. Az illóolajak varázslatos és természetes hatásmechanizmussal bírnak, segítenek, meglátod!

Az alvás művészet. Tanulj meg aludni, a tehetség benned is megvan.

És még valami!

Tervezd magad újra! Ne abból indulj ki, hogy a változás lemondással jár! Gondolj mindarra a remek következményre, aminek te fogod az áldását megtapasztalni, élvezni!  

Fogadd meg, hogy 2019-ben megtanulsz jól aludni! Hajrá, menni fog!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek